En als iemand wel iets kwaads in de zin heeft?
“Je eraan overgeven wil absoluut niet zeggen dat je niet naar je intuïtie luistert. Je bent altijd vrij om iets niet te doen. Bij tantric dance mag je bijvoorbeeld altijd de dans stoppen. Door tantra ontdek je jezelf ook in wat je nodig hebt en wat je verlangens zijn – en je grenzen. Juist om in je kracht te kunnen staan, merk ik dat je dat nodig hebt – je voelt het, je durft er ook echt te staan. Je gevoel over een situatie is juist heel welkom. Voor mij gaat tantra daar ook over.”
Hoe snel is je blik op tantra veranderd?
“Nou, in elk geval niet van de ene op de andere dag! Dat heeft tijd gekost. Ik ben veiligheid in mezelf gaan vinden waardoor ik niet meer zo afhankelijk van anderen ben.”
Wat betekent Tantra voor jou?
“Voor mij betekent het ‘leven’.”
Dat is een groot woord.
“Eigenlijk is zo dat alles is voortgekomen uit seksuele energie, dat is de oorsprong van het leven – je kunt het lichaam niet ontkennen, toch? Dus eigenlijk is seksuele energie levenskracht. Tantra betekent voor mij ‘tot leven komen’, ‘levendig worden’; ‘leven’. Door die seksuele energie te gebruiken – wat niet alleen maar seks hoeft te zijn – ga je in je cellen voelen dat je weer leeft. Met alles.
Ben je gelukkig?
“Over het algemeen voel ik me heel gelukkig.”
Vergt alles zo intens beleven en ervaren ook niet heel veel energie?
“Nee, maar het is soms wel heel intens, want het betekent dat mijn gevoel ook heel erg open staat. Ik ben niet afgestompt. Soms heb ik ineens veel tranen of ben ik heel boos. Alles is intenser dan eerst. Dat klinkt alsof het manisch is, maar het is veel gezonder. Iets kan heel intens is, maar het is dan ook meteen weer weg. Dat geldt dus ook voor negatieve gevoelens.
Klinkt ingewikkeld…
“Kijk, naar mijn idee werkt het als volgt: alles heeft een bepaald bewustzijn heeft. Een kind heeft een bepaald bewustzijn, zo ook een volwassene. Dat bewustzijn zorgt voor verschillende percepties op de wereld, maar je kunt een bewustzijn wel op allerlei manieren veranderen. Daar heb je aan de ene kant misschien drugs voor, zoals ayahuasca en paddenstoelen – die openen het bewustzijn en tillen de sluiers op om heel zuiver je zintuigen open te zetten zodat je je gaat verwonderen. Tantra doet dat ook. Door met die energieën en je lichaam te werken, kan je je voelen alsof je xtc op hebt.”
“Door die seksuele energie te gebruiken, ga je in je cellen voelen dat je weer leeft”
Voel jij je ook weleens zo?
“Ja, heel vaak!”
Hoe reageren anderen als je vertelt dat je tantra teacher bent?
“Ik houd er wel rekening mee. Je kunt het niet zomaar aan iedereen vertellen, maar als ik enige weerstand voel, probeer ik iemand wel te prikkelen.”
Vond je het in het begin niet spannend om anderen te coachen en zo dichtbij te komen/zo persoonlijk?
“Nou, voor mij is dat altijd iets geweest wat me om de een of andere reden heel goed ligt en natuurlijk aanvoelt. Ken je het gevoel dat wanneer je met iets bezig bent, het voelt alsof het door je heen komt, alsof er iets bij je is wat jou laat doen? Dat heb ik met een workshop geven. Ik hoef niet mijn best te doen, het gebeurt gewoon.”
Kan je een omschrijving geven van hoe een tantric dance workshop in zijn werk gaat?
“De avond begint met een ‘chakra dance journey’, een warming-up. Je danst dan in jezelf om je gedachten los te laten en in je lichaam te komen. We gaan alle chakras af en passen per chakra de muziek aan. Zo behoeft de ene chakra bijvoorbeeld meer drums en de andere watergeluiden.
Daarna begint de workshop ‘tantric dancing’. Daarin dansen we met elkaar. We wisselen ook af: eerst de vrouwen in het midden met een blinddoek, daarna de mannen. Vervolgens begeleiden we mensen in het tantric dancen, wat uit twee polen bestaat – de mannelijke en de vrouwelijke pool, de ontvanger en de gever. De ontvanger geeft zich over, is ontvankelijk en zacht en neemt geen initiatief. Diegene is geblinddoekt en wordt door de ruimte geleid door de gever. Zo leer je geven en ontvangen en ontdek je wat je wel en niet goed kunt – ook in het dagelijks leven.
Zijn mannen altijd leider en vrouwen ontvanger?
“De rollen wisselen daarin, als man ben je niet per se leider en als vrouw niet per se ontvanger. Dat merk ik ook mijn relatie met Rakesh. We zijn het allebei, zowel mannelijke als vrouwelijke energie. Door die in een goede verhouding te hebben in onszelf kunnen we ook in een goede relatie zijn met elkaar. Waar je uitdaging ligt, wat je makkelijk vindt… het kan heel veel spiegelen.”
Wat adviseer je mensen die willen beginnen met tantra?
“Voor ons zijn de tantric dance-avonden heel laagdrempelig. Het Tantra Festival is ook zo opgezet dat beginners makkelijk kunnen meedoen met allerlei workshops.”
Is een Tantra-cursus noodzakelijk?
“Ik denk dat het goed is om zowel zelf kennis op te doen, als deel te nemen aan workshops of cursussen. Ik heb zelf heel veel uit mezelf geleerd binnen de Tao, ook hier in Amsterdam.”
“Het is me wat hoor, om ineens zo open te staan”
Hoe deed je dat precies?
“Ik ben naar lessen geweest. Daarnaast had ik een boek en sprak ik meditaties voor mezelf in, ik keek YouTube-video’s, las boeken… voor mij was dat een fijne manier om me te verdiepen in Tao. Het is wel altijd fijn om er een professional bij te betrekken, zeker als je dieper in de processen gaat en ineens met gevoelens wordt geconfronteerd die je daarvoor niet had.”
Wat gebeurt er met die gevoelens?
“Zie het zo: je gaat je geest opruimen. Daarbij kunnen er dingen zijn die je nog niet verwerkt hebt, zoals het overlijden van een dierbare. Dat kan vastgekleefd zitten in je lichaam en energie, waardoor je ook al die dingen tegenkomt die niet vrij zijn. Zo kan je van een – wat jij dacht – stabiel persoon, in eerste instantie labieler worden. Je kunt dus zeker verrast worden.”
“Een emotie voelen is niet erg, wat die emotie ook is”
Heb je nooit gedacht: ‘Dit is te heftig, ik stop ermee’?
“Ik heb ook wel momenten gekend dat ik dacht: “Jemig, welk pad heb ik nou ingeslagen? Hoort dit erbij?” Gelukkig wist ik diep in mijn hart altijd wel dat het een heel mooi pad is, maar er zijn wel momenten geweest dat ik dacht: “Het is me wat hoor, om ineens zo open te staan.”
Kan Tantra ook gevaarlijk zijn?
“Wat wij, ook binnen de tantra zelf, stimuleren, is mensen echt bij zichzelf te brengen, zodat ze in zichzelf altijd heel goed blijven voelen of iets nog klopt voor hun gevoel. Vanuit hun innerlijke waarheid op dat tempo te gaan, waarvan zij voelen dat ze het aankunnen – dat is bij iedereen een ander tempo. Dat is heel belangrijk, want je hebt wel te maken met intense energie, dus is het belangrijk dat iedereen het bij zichzelf voelt.
Een emotie voelen is niet erg, wat die emotie ook is. Je voelt het, je laat het er zijn. Stel, je hebt liefdesverdriet. Die emotie kan heel mooi voelen als je je eraan overgeeft. Dan voel je er een rust in. Pas op het moment dat er allemaal verhalen bij komen, wordt wel erg.
Elke persoon zit anders in elkaar. Maar wat ik in elk geval zelf doe, is altijd kijken of alles goed gaat, of het veilig is, of er begeleiding nodig is en of het allemaal klopt. Dat is mijn taak als tantric dancing teacher.”
Wat is het mooiste dat je ooit hebt meegemaakt terwijl je andere mensen lesgaf?
“Het mooiste moment vind ik als er een gevoel van eenheid ontstaat in de ruimte. Alsof we een geheel worden met elkaar en helemaal op één lijn zitten. Net als wanneer je met iemand in gesprek zit en zo’n verbondenheid ervaart, dat je voelt: als jij praat, praat ik. Dat is een waanzinnige ervaring.”