Je voelt het. Er is een verandering gaande. Het taboe ebt langzaam weg, de stigma’s vinden hun weg naar de deur en er lijkt een groter gevoel van gelijkwaardigheid te heersen. Is dit wat de slachtoffers wilden bewerkstelligen toen de #MeToo-beweging in opmars was? En heeft het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag daadwerkelijk geleid tot een grotere seksuele gelijkwaardigheid?
Harvey Weinstein
Seksueel wangedrag werd breed uitgemeten toen diverse actrices in oktober 2017 zich openlijk durfden uit te spreken tegen Harvey Weinstein. De bekende filmproducent was jarenlang in staat carrières te maken en te breken, en maakte van deze positie gretig (seksueel machts)misbruik. Dankzij de inzet van dames als Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie durfde ook de gewone mens zijn of haar verhaal naar buiten te brengen: inmiddels hebben miljoenen vrouwen én mannen in 85 landen aangegeven ooit prooi te zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hallo #MeToo!
Heeft #MeToo een seksuele revolutie teweeggebracht?
Om te concluderen of er een seksuele revolutie heeft plaatsgevonden, moeten we ons bedenken wat de slachtoffers met de #MeToo-beweging überhaupt teweeg wilden brengen. Kunnen we ervan uitgaan dat dit het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag en het gelijktrekken van de waardigheid van beiden seksen is?
Het gelijktrekken van de mannelijke en vrouwelijke positie is al jaar en dag onderwerp van menig discussie. Zo stelt historica Daniela Hooghiemstra de vraag: ‘De vrouw als halve heilige is toch een beeld waarmee de Dolle Mina’s in 1880 al korte metten mee wilden maken?’. En als Weinstein de seksuele vrijheid uit de jaren zeventig als aangrijpingspunt pakt voor het goedpraten van zijn wandaden, vraag ik me af: ‘In hoeverre is de seksuele revolutie uit de jaren zeventig een ‘revolutie’ als we nu schande spreken van de naweeën?’. Is de #MeToo-beweging eigenlijk wel een seksuele revolutie an sich of juist een onderdeel van een groter, alomvattend proces?
Allemaal vragen waar ik niet direct het antwoord op heb. En op welke wee we nu meeliften, alles lijkt te staan of te vallen bij de communicatie tussen de man en de vrouw. Een probleem waarmee we al sinds Adam van Mars en Eva van Venus moeten kampen en iets dat tot in de oneindigheid der tijden een probleem zal blijven. Want waarom hebben we een situatie als grensoverschrijdend gedrag nodig om eindelijk onze monden open durven te trekken en te zeggen: ‘Tot hier en niet verder’?
Want in de essentie is een vrouw ondergeschikt aan de man: zij zorgt voor de kinderen en het huishouden, hij brengt het geld in het laatje. En of je het wil of niet, in de huidige maatschappij zijn de ruïnes van deze gedateerde verdeling zichtbaar. Uit een onderzoek van het NSO bleek dat in 2017 mannen ouder dan 35 jaar gemiddeld 3.662 euro aan bruto jaarsalaris meer verdienden dan vrouwen in soortgelijke functies. Voor de mannen onder 35 jaar is het jaarsalaris gemiddeld 1.421 euro hoger. Kun je nagaan, mensen. We leven inmiddels in 2018.
De stilte wordt doorbroken
Gelukkig is er dan de huidige generatie, die roept geen kinderen te willen, een florerend sociaal leven te leiden en tenminste drie wereldreizen te willen voldoen. Een generatie die hoongelach en bagatellisering van mannelijke collega’s de kop indrukt met strijdlust. Een generatie aan onderdrukten die sinds 2017 inziet dat stilte kan worden doorbroken, misbruikte mensen tóch op erkenning kunnen rekenen en macht niet altijd onaantastbaar is.
Dus ja, de #MeToo-beweging heeft een bijdrage geleverd aan een hernieuwde seksuele omgangsvorm. Vrouwen hebben een stem gekregen, een stem om respect en gelijkwaardigheid (in genot) af te dwingen. Want zonder die stem, is er geen verandering. Dus waar staan we nu? Op het slagveld met duizenden gesneuvelden soldaten onze wonden te likken. De ondergeschikte vrouw mag dan nu wel de slag hebben gewonnen, maar de oorlog is nog lang niet voorbij. Dus kom nu maar door met die slag om de salariskloof!
[bol_product_links block_id=”bol_5adf36c86518e_selected-products” products=”9200000088281043,9200000091359607,9200000089381156″ name=”#MeToo” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_5adf35bbae719_bestsellers” cat_id=”24411″ name=”Aanraders” sub_id=”” title=”” link_color=”993192″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]