Altijd druk, weinig seksdrive en veel te veel stress. Herken je dat? De kans is groot dat je last hebt van een laag libido. Seksuoloog Emily Nagosky ziet de zin in seks bij vrouwen als iets dat geactiveerd wordt onder de juiste omstandigheden. Spontane geilheid, zonder enige aanleiding, komt bij het vrouwelijk geslacht relatief weinig voor. Het vrouwelijk libido heeft de juiste prikkel nodig om geactiveerd te worden. “Responsief verlangen” noemt Nagosky dat. Als die prikkels niet meer voorkomen, kan je spreken van een libidoblokkade. Ongeveer 20% van de vrouwen heeft daar last van, maar gelukkig is er vaak wel wat aan te doen. Dit zijn de 10 meest voorkomende problemen en hun oplossing:
1. Relatieproblemen
Een problematische relatie resulteert altijd in meer problematiek. Zoals bijvoorbeeld gebrek aan intimiteit, zowel op fysiek als emotioneel niveau. Je libido komt dan tot stilstand. Wees in zo’n geval eerlijk en onderken het probleem. Confronteer je partner met de situatie en wellicht is er verbetering mogelijk. Mochten jullie er samen niet uitkomen, is relatietherapie ook nog een optie. Als zelfs dat niet helpt, is het wellicht verstandig om uit elkaar te gaan. Dan kan je op zoek gaan naar nieuw relationeel geluk, want dat verdien je!
2. Saaiheid
Sleur is een echte libidokiller. Niet alleen in bed, maar ook in de rest van je leven. Voorspelbaarheid en een spannend leven zijn geen goede match, maar spanning is wel wat je nodig hebt om zin te krijgen in seks. De oplossing ligt dan ook voor de hand, namelijk het bekende verruilen voor het onbekende. Simpelweg iets nieuws uitproberen of er even tussenuit gaan zal de saaie sleur verdrijven. Zo wordt de weg vrijgemaakt voor wat meer opwinding en kan een echte boost aan je libido gegeven worden.
3. Ontevreden zijn met je lijf
Stiekem zou je ook wel een fitgirl willen zijn, maar het blijft bij fantaseren. Ondertussen vermijd je de spiegel zoveel mogelijk omdat je niet happy bent met je lijf. Als je jezelf hierin herkent, is de oplossing zowel simpel als moeilijk. Beginnen met sporten is makkelijk, maar volhouden is het lastige gedeelte. Het goede nieuws is wel dat vanaf het moment waarop de verandering zichtbaar wordt, je zal zien dat het sportplezier ook toeneemt. Want als je ervaart hoeveel controle jij werkelijk over je lijft hebt, geeft dat een enorme kick. Ook voor je libido. Doorzetten dus!
4. Stress
Iedereen is druk en jij ook. De volle agenda, alle verantwoordelijkheden en prestatiedruk van tegenwoordig resulteren al gauw in stress die je libido blokkeert. Zorg ervoor dat het niet zover komt door heel bewust alle stress goed te verwerken. Probeer bijvoorbeeld meditatie om weer tot rust te komen of zorg voor een ander telkens terugkerend relaxmomentje zodat je weer op kunt laden. Sta niet te lang stil bij alles wat fout gaat en geniet van de hoogtepunten. Zo blijf je openstaan voor de mooie dingen in het leven zoals die spannende erotische momenten.
5. Psychische problemen
Een depressie, angst of trauma is funest voor het libido. Als je rondloopt met zulke problematiek, is openstaan voor seksuele prikkels heel moeilijk. Om ervoor te zorgen dat je er weer bovenop komt, is aandacht voor jezelf het allerbelangrijkst. Praat over je problemen met iemand die jij kan vertrouwen. Zoek professionele hulp als het allemaal teveel wordt en volg therapie indien nodig. Ren in ieder geval niet weg voor jezelf. Alleen dan is het mogelijk om heftige emoties te verwerken zodat je weer van nieuwe en mooie ervaringen kunt genieten.
6. Fysieke veranderingen
Vrouwen die te maken hebben gehad met bepaalde medische ingrepen, ervaren vaak een laag libido. Dat is het geval als je bijvoorbeeld iemand bent bij wie de eierstokken zijn verwijderd. Daarin wordt namelijk testosteron aangemaakt, een hormoon dat belangrijk is voor de seksdrive. Ook baarmoederverwijderingen hebben een negatief effect op het libido. Verder zorgt de menopauze bij de meeste vrouwen voor een verminderde zin in seks. Vrouwen die vanwege dergelijke fysieke veranderingen last hebben van een laag libido, kunnen het beste overleg plegen met een arts. Vaak zijn er opties zoals het slikken van testosteronpillen.
7. Hormoonproblemen
Hormonale disbalans is bij veel vrouwen de oorzaak van een libidoblokkade. Niet alleen de hormonen testosteron en oestrogeen spelen een belangrijke rol bij de activering van het vrouwelijk libido, ook het schildklierhormoon en de hoeveelheid cortisol in je lichaam hebben invloed. De oplossing is investeren in jezelf. Eet zo gezond mogelijk door te kiezen voor natuurlijke en suikerarme voeding. Laat de frisdrank staan en drink water. Pas ook op met wat je op jezelf smeert en spuit. Veel cosmeticaproducten bevatten chemische stoffen die een schadelijke invloed hebben op je hormoonhuishouding.
8. Medicatie
Een laag libido kan een vervelende bijwerking zijn van de pillen die je slikt. De kans is groot dat je dan antidepressiva, anti-epileptica, bloeddrukverlagende middelen of anticonceptiepillen gebruikt. Deze medicatie kan van invloed zijn op je hormoonspiegel die zo belangrijk is voor de seksdrive. Ook de invloed van deze pillen op je mentale gesteldheid kan leiden tot een lager libido. In overleg met de dokter die jou deze medicatie heeft voorgeschreven, zou je kunnen overleggen of er alternatieven zijn. Wellicht zijn er medicijnen beschikbaar die jouw libido niet blokkeren.
9. Slaapgebrek
Een goede nachtrust is essentieel voor het gezonde alledaagse functioneren van een mens. De hoeveelheid slaap die je neemt, heeft een directe invloed op hoe goed je in je vel zit en de hoeveelheid stress die je ervaart. Slaapgebrek is dan ook een niet te onderschatten veroorzaker van een te laag libido. De oplossing is uiteraard meer slapen, maar ook nadenken over hoe je dat consequent kan blijven doen. Zorg voor een slaaproutine die bijdraagt aan een effectieve nachtrust en pak storende factoren aan zoals bijvoorbeeld geluidsoverlast. Hoe beter jij slaapt, hoe meer spannende momenten jij kan hebben in hetzelfde bed!
10. Weinig zelfvertrouwen
Een onzekere houding en een laag libido gaan hand in hand. Te weinig zelfvertrouwen zorgt voor eenzaamheid, onvrede en een afkeer jegens jezelf. Een spannend en gezond seksleven is dan ver te zoeken. Het opkrikken van je zelfvertrouwen is iets waar je de tijd voor moet nemen. Het is een proces van zelfacceptatie, loslaten van schaamtegevoelens en het leren stellen van grenzen. Als je dat doet, zal je merken dat je de wereld om je heen zelfverzekerder tegemoet treedt. De juiste prikkels zullen je dan snel genoeg weer bereiken zodat je libido weer tot leven komt.
Ervaar je een verminderd libido of heb je hulp nodig bij het warm draaien voor de seks? Er zijn veel dingen die je kunt doen om je lekker te voelen en je libido op gang te brengen. Lees meer op Shespot over Afrodisciacs of probeer eens een keer een stimulerend libido tablet. Die heb je zo in huis als je bijvoorbeeld bij Willie.nl bestelt, bij Willie kun je ook de ervaringen van dit soort producten van andere mensen lezen. Best handig als je niet zo goed weet met welk middel je moet beginnen.
INTERNETLINK
Emily Nagoski over het vrouwelijk libido:
https://www.newscientist.com/article/mg22630152.200-theres-no-such-thing-as-a-sex-drive