— “Een erotische ontdekkingstocht vol fantasie en verbeelding” —

Waarom je zelfbeeld invloed heeft op je seksleven

Als je een vrouw bent, voel je je onzeker over je lichaam. Tenminste, als je de cijfers van verschillende (lees: praktisch alle) onderzoeken naar vrouwen en zelfvertrouwen erop naslaat. Vooral Nederlandse vrouwen scoren hoog qua onzekerheid met betrekking tot hun lichaam: slechts 1 procent van de vrouwen vindt haar lichaam echt mooi, stelt Femme Magazine in 2011. Als je nu denkt dat dat er in de loop der jaren beter op geworden is (we zijn toch al zes jaar verder inmiddels?) heb je het mis. “Vrouwen zijn onzekerder over hun lichaam dan ooit en het onderzoeksteam spreekt zelfs van een ‘kritiek niveau van zelfhaat’ op wereldwijd niveau”, blijkt uit onderzoek onder 10.500 vrouwen door Dove in 2016. En die onzekerheid is niet niks. “Dit onderzoek benadrukt dat een laag zelfbeeld vrouwen verhindert om volop te kunnen leven”, aldus onderzoeker Dr. Susan Paxton. Als jij je (weleens) laat tegenhouden door je lichaam om volop te kunnen leven, bijvoorbeeld door een afspraak af te zeggen wanneer je je niet tiptop in orde voelt, moet er iets veranderen. Laten we beginnen met het gesprek openbreken. Hieronder leggen we uit waar je onzekerheid vandaan komt (nee, je bent écht niet de enige) en geven we je handvatten om weer zekerder te worden over je lichaam. Want één ding is zeker: jij bent prachtig – en het wordt hoog tijd dat je dat zelf ook inziet.

Wat is onzekerheid precies en wat zijn de gevolgen voor mijn relaties en seksleven?
Wanneer je onzeker bent, twijfel je aan jezelf. Je weet niet of je wel mooi, slim, goed, grappig, knap of assertief genoeg bent, waardoor je elke dag het gevoel hebt dat je minder bent dan anderen. Deze onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, fysieke, financiële en emotionele factoren en beïnvloeden je zelfbeeld. Zoals Seksuologische Hulpverlening (SH) het zegt: “Het beeld dat we over onszelf hebben, bepaalt in grote mate hoe we tegenover een ander staan.” Een laag zelfbeeld kan door deze onderlinge (en soms onbewuste) wisselwerking je relatie in de weg zitten, het vertrouwen in je lichaam (deels) wegnemen en je seksleven verstoren. Zoals hierboven genoemd, ben je niet de enige vrouw die onzeker is. “Onzekerheid is een globaal probleem”, zegt Nancy Etcoff van Harvard Medical School. Dat wil zeggen dat vrouwen wereldwijd last hebben van onzekerheid. “We moeten vrouwen steunen om hun zelfvertrouwen een boost te geven door het onderwerp bespreekbaar te maken”, zegt Etcoff. Door met anderen te praten en te lezen over dit onderwerp, besef je dat je zelf helemaal niet ‘gek’ of ‘raar’ bent en kan je uit die wetenschap het zelfvertrouwen putten om weer controle te krijgen over de gedachten die je hebt over je eigen lichaam.

Waardoor worden vrouwen onzeker?
Goed, om onzekerheid bespreekbaar te maken, moeten we eerst vaststellen waarom en waarover vrouwen vaak onzeker zijn. Canadees psychologe Linda Papadopoulos van het programma My Naked Secret legt uit dat “onzekerheid verandert naarmate vrouwen ouder worden, maar dat het ook iets is dat met de tijd mee verandert.” Daarbij kunnen oorzaken van onzekerheid ook cultureel bepaald zijn; denk maar eens aan de uiteenlopende schoonheidsidealen in verschillende landen. De media zijn ook verantwoordelijk voor vrouwelijke onzekerheid; je kunt geen magazine openslaan zonder een advertentie met een – in onze ogen – perfect gevormde vrouw te zien die ogenschijnlijk meer zelfvertrouwen uitstraalt dan jij in je hele leven hebt ervaren. Om in cijfers te spreken: uit het onderzoek van Dove blijkt dat het onhaalbare schoonheidsideaal 69 procent van de vrouwen onzeker over zichzelf maakt.

Een andere onzekerheid die vrouwen vaak hebben, is of ze wel ‘goed genoeg zijn’ in de slaapkamer – met betrekking tot hun eigen lichaam en handelingen, maar ook als het gaat om hun eigen seksualiteit. Vrouwen worden van jongs af aan geleerd dat seksualiteit iets is om je voor te schamen, waardoor je je eigen seksuele behoefte en fantasieën wegstopt en als onbelangrijk bestempelt. Daarbij komt “dat ruim 33 procent van de vrouwen zich schaamt tijdens een eerste vrijpartij met een nieuwe partner”, blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl. Deze schaamte zorgt dat je je niet durft te laten gaan en niet goed kunt ontspannen tijdens een vrijpartij. Daarbij blijkt 25 procent van de vrouwen het liefst te vrijen met het licht uit.

Website Seksuologische Hulpverlening toont aan dat vrouwen zich op seksueel gebied het meest zorgen maken om de volgende dingen:

  • Naakt niet aantrekkelijk voor hem zijn.
  • Dat hij haar geen goede minnares vindt.
  • Dat ze niet lekker ruikt.
  • Denken hem niet optimaal te kunnen bevredigen.
  • Denken dat ze niet vochtig genoeg is.
  • Bang geen orgasme te krijgen.
  • Ontsnappende lucht.
  • Angst voor pijn tijdens het vrijen
  • Vrees om ongepaste opmerkingen of geluiden te maken.
  • Tijdens het vrijen plots naar de wc moeten.

Deze onzekerheden houden helaas niet op bij een nieuwe partner, toont onderzoek gepubliceerd op Sowetanlive.co.za aan. Wel 1 op de 6 vrouwen durft zich niet uit te kleden van haar man en 50 procent geeft aan onzeker te zijn over haar lichaam. Kan je je hierin vinden? Dan is het hoog tijd er wat aan te doen. Niet voor je partner, maar voor jezelf. “Zelfverzekerdheid over het lichaam is belangrijk voor het seksleven van vrouwen”, aldus onderzoeker Sarah Bailey. “Als men zich onzeker voelt, kan dat een hoop problemen opleveren. Vrouwen moeten echter bedenken dat hun partner hun lichaam wel mooi vindt, ook al vinden ze dat zelf misschien niet. Offer je relatie niet op aan je onzekerheden.”, zegt Baily. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er een aantal dingen die je nu al kunt doen en waardoor je je direct beter gaat voelen. Daarbij is het ontzettend belangrijk te beseffen dat je onzekerheid echt niet in één dag weg is – en dat dat niet erg is. Je mag jezelf de tijd geven. Om te leren weer van jezelf te gaan houden, je lichaam te omarmen en te genieten van alle mooie dingen die je (zowel binnen als buiten de slaapkamer) met je lichaam kunt doen.

Wat kan je doen om je zelfvertrouwen terug te winnen en weer beter in je vel te zitten?
Allereerst: praat met andere vrouwen, breek het gesprek open om taboes te doorbreken en je zult zien dat je beste vriendin(nen) met dezelfde onzekerheden kampen als jij. Vind je het nog te eng om je onzekerheden met anderen te bespreken en blijf je liever anoniem? Stel je vragen op het Shespot-forum, een veilige plek om met andere vrouwen in gesprek te gaan en deel te nemen aan discussies rondom seksualiteit – hier is alles bespreekbaar!

Daarbij is solosex een fantastische manier om je seksualiteit te (her)ontdekken. “ Je leert je eigen lichaam beter kennen en je kunt sexpartners betere aanwijzingen geven over wat jouw gevoelige plekjes zijn”, zegt Laura Hiddinga op Viva.nl. Ook zegt ze dat het, hoewel je het misschien spannend vindt, belangrijk is je eigen vagina te leren kennen. Weten hoe alles zit ‘daar beneden’ kan je meer het gevoel geven dat je controle hebt over je eigen lichaam – puur doordat je het als geen ander kent.

Ter aanvulling willen we je wijzen op de website Sexuologen.com, een site rondom seksualiteit en biedt quizzen en handvatten die zorgen dat je meer inzicht krijgt in je eigen denkbeelden over je seksualiteit. De site heeft een zelfhulpprogramma ontwikkeld dat je rustig kunt doorlezen. De website geeft je tools om je remmingen los te laten en je seksuele gevoelens weer toe te laten. Een paar van de belangrijkste punten die worden besproken: ‘Ontwikkel je fantasieleven’, ‘leer van je lichaam te houden’, ‘wees ook gericht op je eigen lichamelijke sensaties’, ‘geef jezelf over’, ‘let op je houding’ en ‘ga lichamelijk plezier waarderen’.

Uiteindelijk komt het neer op wat echt belangrijk is; van jezelf houden om wie jij bent en leven naar je eigen idealen. “Als je altijd maar normaal probeer te zijn, zal je nooit weten hoe fantastisch je werkelijk bent”, zei Amerikaans dichter en activist Maya Angelou ooit. Twijfel je toch nog? Lees dan onderstaand gedicht van Angelou en laat het even op je inwerken.


Fenomenale vrouw – door Maya Angelou
Mooie vrouwen vragen zich af wat mijn geheim is
Ik ben niet knap en zie er niet uit als een mannequin
Maar als ik een tip van de sluier licht
Denken ze dat ik leugens vertel.

Ik zeg,
Het is in de kracht van mijn armen
De volheid van mijn heupen,
Mijn schrijdende tred,
De vorm van mijn lippen.

Ik ben een vrouw
Fenomenaal
’n Fenomenale vrouw,
Dat ben ik.

Ik kom in een kamer
Zo ontspannen als maar kan,
En aan een man,
De kerels staan
En gapen mij aan.
Dan zwermen ze rond mij,
Als honingbijen.

Ik zeg,
Het is in het vuur van mijn ogen
En mijn schitterende tanden,
De swing van mijn leest,
En mijn dartele voeten.

Ik ben een vrouw
Fenomenaal
’n Fenomenale vrouw,
Dat ben ik.

Mannen hebben zich afgevraagd
Wat ze in mij zien.
Ze doen hun best
Maar hebben geen voeling
Met mijn innerlijk mysterie.
Als ik mij dan blootgeef,
Dan zien ze het nog niet.

Ik zeg,
Het is in de boog van mijn rug,
De zon van mijn glimlach,
Het deinen van mijn borsten,
De gratie van mijn stijl.

Ik ben een vrouw
Fenomenaal
’n Fenomenale vrouw,
Dat ben ik.

Nu zul jij begrijpen
Waarom ik mijn hoofd niet buig.
Ik ben geen druktemaker
en verhef mijn stem niet.
Als je mij ziet voorbijgaan
Dan zal het je verheugen.

Ik zeg,
Het zit hem in mijn ferme tred,
De wrong van mijn haar,
De palm van mijn hand,
Het soelaas dat ik schenk,

Omdat ik een vrouw ben
Ik ben een vrouw
Fenomenaal
’n Fenomenale vrouw,
Dat ben ik.

Tot slot
Praten met iemand die je vertrouwt en ervaringen uitwisselen kan leerzaam zijn. Daarom willen we jullie, de lezers van dit artikel, uitnodigen om in de reacties jullie visie op het belang van zelfvertrouwen met elkaar te delen. Hoe belangrijk is zelfvertrouwen? In hoeverre heb je zelf invloed op je onzekerheden en wat betekent onzekerheid voor je seksleven en libido?

Beoordeel dit verhaal

Plaats een Reactie

Ben je een robot? *